Live Your Dreams

Saker jag drömmer om

Vad är BCCA och EAA och vad är bäst?

Om du tränar och har börjat titta på detta med kosttillskott, så kanske du funderar över vad vissa av dem är och vilken av dem som är bäst. Bland annat finns det tillskott som kallas för BCAA och så finns det EAA. När det gäller eaa vs bcaa, vad är då bäst?

Vi kanske ska börja med att tala om vad det är. BCAA står för branched-chain amino acids och är grenade aminosyror (protein/byggstenar). Dessa är tre till antalet och de är Leucin, Valin och Isoleucin. De är essentiella och det betyder att kroppen kan inte tillverka dem på egen hand.

När det gäller EAA så står det för  Essential Amino Acids, alltså essentiella aminosyror. EAA är ett aminosyratillskott som påverkar proteinsyntesen.

BCCA vs EAA

Finns det då några skillnader mellan BCAA och EAA och är någon bättre än det andra?  Båda två är aminosyror och fungerar i stort sätt likadant. Det finns idag hundratals aminosyror, men det är bara 20 st som används som byggstenar för proteinerna i vår kropp.  Det finns nio essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka på egen hand, medan resterande kan det. De nio som inte kan det, dessa finns i kosttillskottet EAA.

Tre särskilda aminosyror som utgör EAA är L-Leucin, L-Isoleucin och L-valin. Tre aminosyror som även finns i BCAA. Det betyder alltså att du får i dig EAA när vidu dricker BCAA, du får bara inte i dogalla nio aminosyror som utgör fullvärdig EAA.

29 Dec 2022