Live Your Dreams

Saker jag drömmer om

Full fart i helgen

Denna helgen är fullbokad, totalt! På lördag ska jag på kalas, min far fyller år. Har köpt en inverter till honom, läs mer om sådana här. Sedan är det ju första advent på söndag med! Så jag ska ju se till att dels göra en storstädning av hela huset, samt stryka och hänga upp julgardiner, ta fram adventsljustakar, samt att jag tänkt hinna med att baka både pepparkakor och lussekatter. Självklart gör jag egen pepparkaksdeg, samt att det är lussebullar med saffran. Om du med vill baka de allra bästa lussekatterna, så ska du få ett bra recept av mig!

Baka godaste lussekatterna

Ingredienser
Ger 1 sats, ca 40 bullar
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl strösocker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Gör så här

Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.

Skär smöret i tärningar.

Smula jästen och blanda med mjölk, smör och vätskan med saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.

Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

26 Nov 2021