Live Your Dreams

Saker jag drömmer om

Kommer robotar ta över jorden?

Att robotar har kommit att bli en viktig del inom industrin är ingen hemlighet. Det betyder inte att vi kommer se en framtid med robotar som försöker ta över jorden och utrota mänskligheten som i Terminator. Däremot kommer de att ta över allt fler arbetsuppgifter. Vecto är ett företag som erbjuder systemlösningar inom transport- och materialhanteringsteknik och de har också robotlösningar där man kan hitta mer information om hur det funkar idag. Men hur blir det i framtiden? 

Dagens robotteknik flyttar in i datorn

Det finns idag mängder av robotar i fabriker som tagit över tunga och farliga och monotona arbetsuppgifter. Men det finns också mer sofistikerade robotar som arbetar mer i det dolda. En del av dem är enbart digitala: som robotöversättaren som ser till att texta i direktsändningar, eller den virtuella nyhetsuppläsaren som de testat i Japan. 

Om vi lyckas skapa robotlösningar som tar över allt fler arbeten, kommer det då inte att leda till massarbetslöshet och fattigdom? Inte nödvändigtvis och det är här mina drömma om den perfekta framtiden börjar komma in. Om vi kan låta robotarna göra våra jobb, och samtidigt beskatta deras jobb på samma sätt som en arbetares lön beskattas, så skulle de pengarna kunna gå till oss människor. Då kan robotarna göra jobbet och vi får pengar ändå. 

Det är kanske en utopi eftersom företagsägare vill tjäna pengar men om det gick att göra som jag drömmer så skulle vi människor kanske en gång för alla bli helt jämlika. Det vore väl nåt? 

17 Dec 2021