Live Your Dreams

Saker jag drömmer om

Tänderna ska hålla hela livet

Det är få saker som är så förlamande som en rejäl tandvärk. Man kan i princip inte göra någonting alls och det enda som existerar är smärtan. Alla ni som någon gång haft tandvärk vet exakt vad jag pratar om, ni andra - jag hoppas ni aldrig får reda på hur det känns! 

För att slippa få tandvärk, eller för att slippa dra ut tänderna i förtid, så gäller det att man sköter om dem. För man ska ju faktiskt ha dem hela livet. 

5 tips för att behålla tänderna så länge det går

  1. Undvik sötsaker! ja, det kanske låter lite trist och inte alls i linje med att "live your dreams" men en sak som jag endast drömmer mardrömmar om är just tandvärk. Socker är den enskilt största anledningen till att man får dåliga tänder så kan man låta bli det är mycket vunnet. 
  2. Borsta tänderna regelbundet. Varje morgon, och varje kväll. På kvällen bör du dessutom använda dig av tandtråd och/eller mellanrumsborste för att få rent mellan tänderna också. Använd gärna munskölj också. 
  3. Skaffa en tandläkarförsäkring. För en relativt låg månadskostnad får du undersökningar och lagningar utförda; utan att det kostar dig något extra. Folktandvården erbjuder något de kallar för frisktandvård. Fråga dem gärna om det vid nästa besök, för det är en mycket fördelaktig lösning. 
  4. Tänk efter före! Att öppna en kapsyl på ölflaskan med tänderna kanske ser coolt ut, men att sitta där med en sprucken framtand är allt annat än coolt. Var rädd om dina tänder! 

 

18 May 2020