Live Your Dreams

Saker jag drömmer om

Vad är egentligen ett ställdon?

Jag tycker alltid det är intressant att ta reda på saker jag inte vet så mycket om. En vän till mig pratade för ett tag sedan om ställdon, som jag har noll koll på. Jag vågade inte direkt fråga heller mitt i hans utläggning, men efter så var jag ju tvungen att Googla på det. Sån är jag! Ställdon är en anordning som används för att styra en mekanism eller mekaniskt system. Tydligen går det att ha dessa i en massa olika saker. Ställdonet i sig det styrs av en signal. den omvandlar även signalen till en mekanisk rörelse eller en annan fysikalisk effekt.

Ett ställdon kan öppna eller stänga ett flöde samt att det kan även göra en förflyttning framåt/bakåt av något föremål. Ställdon finns bland annat i element, men även i en mängd maskiner. 

Typer av ställdon

Tydligen finns det flera olika sorters med ställdon. De fyra huvudsakliga är hydrauliska, pneumatiska, elektriska och mekaniska. De fungerar på lite olika sätt. 

Hydrauliska ställdon använder hydraulisk kraft för att möjliggöra en mekanisk rörelse.

Pneumatiska ställdon, omvandlar energi i form av komprimerad luft under högt tryck till en linjär eller roterande rörelse. 

Elektriska ställdon har motorer som omvandlar elektrisk energi till mekaniska rörelser.

Mekaniska ställdon omvandlar en roterande rörelse till linjär rörelse för att utföra en förflyttning. 

Så ja, jag vet inte om jag blev så mycket klokare på exakt vad det är, men lite bättre koll nu än innan kanske! Klicka här för att hitta ett företag som har ställdon. 

26 Dec 2019